Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
2020 рік відзначається рекордними темпами зростання глобального боргу
expert_platform.png
Експертна платформа
11.12.2020


Ринок ОВДП – один із найдинамічніших сегментів фінансового ринку України. Це зрозуміло, адже на нього припадає 38% усього державного боргу України (перевищує 2,3 трлн гривень), аукціони з первинного розміщення проходять щотижня, спектр паперів за тривалістю обігу становить від 3 місяців до 30 років, а дохідність сьогодні суттєво вище облікової ставки і процентів за депозитами.

Структура власності внутрішніх облігацій, як свідчать дані НБУ, суттєво змінилася від початку року. Звернемо увагу на основі зміни:

1. Загальний обсяг ОВДП в обігу збільшився від початку 2020 року по 9 грудня включно на 86,9 млрд грн. Це відбулося через наявність первинного дефіциту у системі державного бюджету та відповідну потребу Міністерства фінансів у нарощуванні розміщень. Частка ОВДП, номінованих в іноземній валюті, зросла малопомітно – з 12,88 до 12,99%. Внутрішні облігації, номіновані у євро, збільшилися з 218 до 585 млн євро, але водночас обсяг ОВДП, номінованих у доларах США, скоротився з $4257 млн до $3528 млн. Незначне збільшення номіналу таких держоблігацій за неповний рік у гривневому еквіваленті пояснюється девальвацією національної валюти.

2. Портфель Національного банку дещо скоротився – з 337,1 до 324,6 млрд грн – через планове погашення процентних ОВДП. Від березня 2017 року НБУ жодного разу не поповнював свій портфель, тобто не монетизував облігації.

3. Від початку року найбільше зросла частка банків серед тримачів ОВДП. Днями вона перевищила 50% у загальному обсязі ринку, водночас питома вага внутрішніх облігацій в активах банківської системи залишається в межах 20% (див. https://expla.bank.gov.ua/expla/news_0179.html).

4. Портфель нерезидентів скоротився за неповний рік на 1/3. Їхня частка сьогодні складає 8,4% від загального портфелю (близько 27%, якщо не враховувати НБУ та державні банки). Майже всі інвестиції нерезидентів на цьому ринку вкладені саме у гривневі ОВДП. Відзначимо, що за підсумками первинних аукціонів 8 грудня, вперше з лютого, зафіксований приріст вкладень іноземних структур в український внутрішній борг.

5. Інвестиції фізичних осіб в ОВДП відновили приріст ще у вересні. Водночас населення не відіграє значної части на цьому ринку – 1,18% на початку року та менше 1% станом на ранок 10 грудня.

6. Днями внутрішні державні облігації придбав великий муніципалітет. Статистика НБУ свідчить про те, що у власності територіальних громад тепер є ОВДП на суму 123 млн грн. У загальному обсязі це мізер – 0,01%.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України