Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Частка ОВДП у активах банків: де дізнатись?
expert_platform.png
Експертна платформа
30.10.2020


Ми давно з вами не розглядали широкі можливості публічної статистики Національного банку. Напередодні Всесвітнього дня заощаджень наочно поглянемо на те, як змінюється частка державних облігацій у портфелях українських банків.

Отже, https://bank.gov.ua/files/T-bills_nom.xlsx. Завдяки структурі облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), які знаходяться в обігу за номінально-амортизаційною вартістю, можна побачити, як розподілений в динаміці портфель державний облігацій між групами інвесторів. Зокрема, 336,5 млрд грн станом на початок 2020 року, 415,1 млрд грн – на ранок 1.09.20 р. та 447,4 млрд грн – на останню наявну дату (ранок 30.10.20р.). Сьогодні банки є основними тримачами ОВДП, у них зконцентровано 50,2% бондів у обігу.

А от статистика банківського нагляду – https://bank.gov.ua/files/stat/Aggregation_new.zip – дозволяє нам побачити абсолютний показник на рівні кожного банку, тобто який у нього портфель ОВДП. А також відносний індикатор – наскільки високою є роль державних облігацій в активах тієї чи іншої фінансової установи.

Як бачимо, в цілому по системі частка ОВДП в активах не перевищує 20%. Водночас, в окремих банках така питома вага більше, ніж 40%. Це Український банк реконструкції та розвитку (74,7%), “Авангард” (61,9%), “Січ” (50,1%), “Банк ¾” (47,5%), “Фамільний” (43,3%), Скай Банк (40,3%). При цьому у 18 банках з 74 портфель ОВДП дорівнює нулю. До речі, банкрутство “Аркади” не вплинуло на цей ринок, адже у цього банку не було вкладень в українські держоблігації.

Чи великою є потенційна роль рефінансування з боку центрального банку в купівлі банками державних паперів? На це питання теж знає відповідь банківська статистика. Агреговані дані показують, що попри те, що в останні місяці має місце збільшення обсягів рефінансування банків, зокрема довгострокового, співвідношення коштів НБУ в балансах комерційних банків та портфелів ОВДП не перевищує 5%.

Безумовно, ці показники можна вивчати на рівні не тільки агрегованої банківської системи, але й кожної установи окремо. Подивилися в динаміці на роль портфеля ОВДП та рефінансування для двох банків з відносно найбільшою часткою держоблігацій (УБРР та “Авангард”), а також у найбільшому банку України – ПриватБанку. Деталі на графіках. Тепер ви можете легко зробити аналогічну вправу щодо кожної установи, про яку хочете знати більше.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України