Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
2020 рік відзначається рекордними темпами зростання глобального боргу
expert_platform.png
Експертна платформа
01.12.2020


До кінця 2020-го залишається рівно місяць. Вже очевидно, що цей рік запам’ятається світовим борговим цунамі.

Інститут міжнародних фінансів (IIF) прогнозує, що глобальний борг зросте наприкінці 2020 року до $277 трлн. Це приблизно в 3,5 рази більше світового ВВП. Борги держав та корпорацій найбільше зростають саме у провідних економіках світу (переважно країни G7): дані IIF засвідчують, що за підсумками третього кварталу вони зросли з 380% до 432% ВВП. У Китаї цей показник досяг 335%, а у країнах з ринками, що розвиваються (emerging markets, ЕМ), – 250% ВВП.

Сам світовий ВВП скорочується вперше з 2015 року, що підсилює боргове навантаження. За прогнозами МВФ, він скоротиться у номінальному вимірі в 2020-му одразу на $3,71 трлн (4,2%).

Оскільки абсолютна більшість держав світу через пандемію коронавірусу була змушена нарощувати бюджетні дефіцити (медіана – 7,4% ВВП), різке зростання відбувається саме у сегменті державних боргів. Як очікує МВФ, за підсумками року світовий борг зросте одразу на 13% ВВП. І це суттєво більше, ніж у 2009 році, за наслідками попередньої великої глобальної кризи.

Джерело: МВФ, WEO database

Хто задає тон в емісії боргу? Найбільші дві економіки світу, США та Китай. Дефіцит бюджету США становить $3,2 трлн (15% ВВП), водночас активи Федеральної резервної системи зросли за десять з половиною місяців року одразу на $3,09 трлн (+74%). Своєю чергою, великий фіскальний стимулювальний пакет запровадила КНР, де дефіцит бюджету очікується у 2020 році на рівні 11% ВВП (згідно з даними Fitch Ratings). Отже, на ці дві країни припадає 2/3 приросту цьогорічного державного боргу.

Ще 2% світового ВВП відносного приросту боргу дає Єврозона, де також тривають активні процеси фіскального й монетарного стимулювання. Оцінка МВФ щодо запозичень ЕМ скромна – приріст до 0,5% світового ВВП.

Такі тенденції змінюють калейдоскоп боргового навантаження на різні держави. У 2015 році помірний (до 50% ВВП) показник суверенного боргу мали Китай і ПАР (помічені на відповідній карті жовтим), а Індія, Бразилія, Аргентина (відзначені помаранчевим) – у межах 50–75% ВВП. У 2025 році всі ці країни згідно з прогнозом МВФ матимуть рівень держборгу на рівні вище 75% ВВП. А з-поміж країн G7 лише у Німеччини державний борг буде меншим за розмір власного валового продукту.

Джерело: МВФ, IMF Datamapper

В Україні показник суверенної заборгованості, за прогнозами МВФ, скорочуватиметься до 52% ВВП у 2025 році. Аналогічні тенденції спостерігатимуться у значній кількості країн ЕМ. Це означає, що одним з наслідків COVID-кризи може стати обмежений доступ до міжнародного фінансування країн з ринками, що розвиваються.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України