Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Більше інтересу до Німеччини, менше до Польщі та Росії — про що говорить Індекс міграційних настроїв

27.12.2019

Зацікавленість українців у роботі за кордоном протягом другої половини 2019 року послаблювалася. Про це свідчить Індекс міграційних настроїв, розроблений експертами Національного банку на основі даних Google Trends. Досягнувши піку у березні (100 пунктів), він становить на грудень 89,6 пункти.

Передусім знижується найбільший компонент індексу – зацікавленість працювати у Польщі. Згідно з опитуваннями головною причиною виїзду українських трудових мігрантів є можливість заробити більше за кордоном. Згадаймо, що Експертна платформа нещодавно повідомляла про скорочення розриву в заробітних платах між Україною та країнами-сусідами завдяки стійкому зростанню українських зарплат та зміцненню гривні.

З іншого боку, зростає зацікавленість у роботі в Німеччині через поширення новин про спрощення процедури працевлаштування в цій країні для працівників з країн, що не є членами ЄС. Відповідні зміни до законодавства набудуть чинності в березні 2020 року. Однак через збереження ключових бар‘єрів – необхідність довести кваліфікацію і знання мови, – а також географічну віддаленість від України зацікавленість у працевлаштуванні у ФРН навряд чи призведе до значного відпливу трудових мігрантів до цієї країни.

Зазначимо, Індекс міграційних настроїв відображає лише зацікавленість населення у роботі за кордоном, а не фактичну кількість українських трудових мігрантів у цих країнах. Він розраховується на основі даних Google Trends із запитів про пошук роботи з території України. Запити вводяться українською, російською та мовами відповідних країн. Наприклад, польською "praca w Polsce".

Результати Google Trends є відносними. При обрахуванні індексу береться сума результатів усіма мовами для Польщі, Чехії, Росії та Німеччини; результати для інших країн практично не відрізняються від нуля, тому вони не включені у розрахунок загального індексу. За 100 пунктів дослідники встановили останній максимум запитів про роботу у 4 країнах (березень 2019 року).

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України