Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Антикоронавірусна практика роботи з готівковими коштами у 4 слайдах
expert_platform.png
Експертна платформа
03.03.2021


У лютому 2021 року на майданчику Експертної платформи відбувся круглий стіл, під час якого фахівці Департаменту грошового обігу та Центрального сховища разом з банкірами, лікарями-епідеміологами й вченими обговорили набутий за рік практичний досвід із боротьби з розповсюдженням коронавірусу через поверхні твердих тіл, зокрема банкноти, монети, пластикові картки.

У цій публікації наведемо головні тези, які лунали під час заходу.

По-перше, поточні наукові дослідження свідчать, що активність SARS-CoV-2 залежить від матеріалу поверхонь та температури. І хоча зустрічалися випадки збереження життєздатності вірусу на склі та полімерних банкнотах до 28 днів, більшість досліджень показує, що кількість вірусу скорочується на 90% за 5-9 діб при кімнатній температурі. Водночас термообробка стрімко скорочує цей час. Зокрема, під час зростання навколишньої температури з +20 до +40 С – в півтора рази.

Тому, по-друге, практика центробанків світу віддає перевагу витримці готівки на обсервації (так званому карантині) упродовж 14 днів. Водночас чимало країн, які вважають достатніми інші заходи по боротьбі з розповсюдженням SARS-CoV-2, не запроваджують обсервацію для готівки.

По-третє, Україна, щоб мінімізувати усі ймовірні ризики, обрала для себе практику ретельної обробки банкнот та монет в сховищах Національного банку. Ця практика включає зберігання на карантині готівкових коштів упродовж принаймні 14 днів, а також дезінфекцію не тільки грошей, але й відповідного банківського обладнання, мінімальний контакт персоналу з банкнотами та монетами тощо. Відповідні рішення були ухвалені Національним банком одразу після початку вибухового розповсюдження коронавірусу в Європі, в березні 2020 року.

По-четверте, український центральний банк проводив активну інформаційну кампанію та закликав бізнес й населення активніше здійснювати безготівкові розрахунки, використовувати безконтактні карти та впроваджувати дистанційні форми проведення фінансових розрахунків.

Запис круглого столу можна переглянути тут:

https://www.youtube.com/watch?v=FhStoC1MyoY&feature=youtu.be

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України