Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
П'ять аргументів, чому іпотечне кредитування важливе
expert_platform.png
Експертна платформа
25.02.2021


Кредитування під заставу нерухомості вважається одним з найменш ризикованих, свідчить про рівень розвитку грошово-кредитних відносин та потенційно охоплює велике коло фізичних осіб, що сприятиме розвитку ринку нерухомості та фінансовій грамотності.

Як свідчать результати опитувань банків, що з минулого року на регулярній основі проводяться Національним банком, обсяги іпотечного кредитування в Україні зросли у 2020 році на 36% до 3,8 млрд гривень. При цьому ринок є дуже концентрованим. Майже 88% нових іпотечних угод за 2020 рік уклали п’ять банків.

Також у минулому році зріс середній розмір кредиту на купівлю житла. Якщо у 2019 році він становив близько 516 тис. грн, то у 2020 році – 663 тис. грн. Середній розмір іпотечного кредиту на купівлю первинної нерухомості у 2020 році становив 682 тис. грн, вторинної – 660 тис. грн.

Щоб розібратися, чому іпотечне кредитування важливе та які перспективи має Україна, ми підготували для вас основних 5 пунктів-роз’яснень.

1. Співвідношення іпотечного кредитування до ВВП – важливий економічний маркер: чим воно вище, тим розвиненішою вважається економіка. Наприклад, у Данії цей показник перевищує 100%, у Німеччині – 40%, а у сусідній Польщі – 20%. Україна поки що навіть не дотягує до 1% ВВП. Найближча ціль: збільшити частку іпотеки з поточних 0,7% до 2% ВВП до 2024 року.

2. Іпотека поступово зростає. 2020 рік взагалі був досить унікальним: попри кризу, саме іпотека була найдинамічнішим сегментом споживчого кредитування: за рік видано на 36% більше нових позик, ніж у 2019 році.

3. Головна причина росту – зниження процентних ставок. Середня номінальна ставка за рік знизилася майже на 7 відсоткових пунктів (в.п.) до 12,1% річних. Середня ефективна ставка іпотечного на вторинному ринку за рік знизилася на 6,6 в.п. до 14%, на первинному – на 4,6 в.п. до 16,9% – такі дані опитування банків.

4. Що заважає збільшити іпотечне кредитування? Причин декілька. Найголовніше – це брак платоспроможних позичальників, незахищеність прав кредиторів, високі юридичні ризики, неврегульованість й непрозорість ринку новобудов. Саме ці фактори підвищують складову ризику, яка є суттєвою частиною іпотечної ставки.

5. Що робить НБУ для зростання іпотеки? Регулятор й надалі буде здійснювати монетарну політику так, щоб забезпечити помірну та прогнозовану інфляцію, а отже – і низьку вартість кредитів. Також потенціал для подальшого зниження ставок є за рахунок поступового зниження процентної маржі.

Крім того, Нацбанк вже спростив умови іпотечного кредитування, надавши банкам можливість враховувати доходи членів родини позичальника-фізичної особи під час оцінки фінансового стану і скасувавши вимогу для банків щодо огляду житлової іпотеки у разі її страхування.

Джерело: телеграм-канал НБУ | Знати. Розуміти

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України