Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Вибірка-27: які країни подолали спад роздрібних продажів та промислову рецесію
expert_platform.png
Експертна платформа
02.10.2020


Минулого разу ми проаналізували зв’язок обвалу ВВП, ковід-інфікування та загального рівня тестування серед 27 країн світу (G20, Україна та її сусіди). Економічний показник у тому аналізі наведений квартальний (Q2) і слабко відбиває бурхливо динамічні поточні тенденції. Тому звернемося до щомісячних показників.

Найкращим лакмусовим папірцем не тільки ділової, а й споживчої активності став показник роздрібного товарообігу. Ми порівняли ті країни з вибірки, де наявні регулярні показники зміни роздрібних продажів до відповідного місяця минулого року.

У першій групі (Аргентина, Італія, Канада, Молдова, Південна Африка, Франція) зібрані держави, де річне падіння цього показника перевищувало бодай 25% в один із місяців 2020 року. Пік обвалу роздрібних продажів у всіх випадках припав на квітень. Це певною мірою – показник жорсткості побутових обмежень у різних країнах під час першої хвилі COVID-19 та оголошення всеохоплюючого карантину. Всі ці країни запроваджували досить жорсткі обмеження аж до дозволу відвідувати лише найближчі до місця самоізоляції крамниці та аптеки. З цього списку у Франції, Канаді та Молдові обсяги роздрібної торгівлі вже повернулися до приросту у річному вимірі.

Великим винятком залишається Аргентина, де вроздріб у найкращому випадку продається 25% від докарантинних обсягів. Водночас до пандемії темпи зростання продажів перевищували 50%, що пояснюється високою інфляцією в цій латиноамериканській державі (тримається на рівні 40-60%). Також за останні 12 місяців песо девальвував на третину. В Аргентині з’явилося нове слово ‘quareternal’, тобто вічний карантин. Через 6 місяців після запровадження у густонаселених регіонах країни зберігається режим тотального карантину: без наявності спеціальних дозволів жителям досі дозволено виходити на вулицю лише з метою купівлі продуктів харчування та інших товарів першої необхідності. Це призвело до пошуку бізнесом можливостей у сусідніх країнах, де не було настільки тривалих обмежень. Так, корпорація Coca-Cola вирішила закрити свій офіс в країні, влада сусідньої Бразилії повідомляє, що там різко збільшилася кількість людей з аргентинським паспортом, які приїхали вести бізнес. Лише у жовтні планується відновлення авіарейсів, скасування внутрішніх митниць та точок контролю за перетином громадян. При цьому за абсолютною кількістю інфікованих Аргентина (чисельність населення співмірна з Україною) – восьма в світі та 19-та за показником на мільйон осіб.

Друга група, де річне падіння роздрібного товарообігу сягало піку на рівні 15-25%, включає 10 країн. У більшості випадків дно тут теж припало на квітень (у Мексиці та Індонезії – на травень), після чого майже скрізь відновилося зростання продажів. Звісно, інший профіль має ситуація в Китаї, де роздріб стиснувся на понад 20% у січні-лютому, коли в КНР фіксувався пік пандемії.

Нарешті, третя група з нашої вибірки, де падіння роздрібного товарообігу не сягнуло навіть 15%. У цій категорії Україна та багато її сусідів (Білорусь, Угорщина, Словаччина). У всіх країнах, за винятком Японії, вже три місяці як відновилося зростання обсягів продажів у роздріб, що створює непогану запоруку для відновлення зростання ВВП навіть у найближчий квартал.

Експертна платформа проаналізувала іще один показник, який діагностується щомісячно, – зміну промислового виробництва. Тут за темпами індустріального спаду під час тотального карантину виокремлюються також три групи країн. Саме по Італії, Індії, ПАР, Румунії, Словаччині, Угорщині в березні-квітні було багато повідомлень про зупинення виробництв у зв’язку з пандемією. Це відбилося на промисловій рецесії, більшій ніж 30%.

У інших державах ситуація не характеризувалася переважно зупинкою виробництв, однак скорочення попиту та забезпечення дистанції між працюючими теж спричинило певне зменшення обсягів продукції. Україна опинилася в третій групі (максимальне падіння в річному вимірі – 16,2% у квітні). Водночас варто пам’ятати, що промислова рецесія в нашій країні триває з червня-2019.

Зазначимо, що на відміну від роздрібного товарообігу в левовій частці провідних країн промислове зростання у річному вимірі ще не відновилося. Винятки – Китай, Туреччина та Польща.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України