Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Як рівень інфікування COVID-19 та локдаун впливають на ВВП окремих країн
exp.jpg
Андрій Блінов
28.09.2020


Глибину падіння ВВП країн Великої двадцятки та сусідів України визначила передусім суворість урядових заходів щодо пандемічних обмежень, що безпосередньо вплинули на ділову активність.

Світ у 2020 році зазнав удару економічної кризи, що виявилася суттєво більшою, ніж 11 років тому. Якщо 2009 року глобальний ВВП впав на 1,7%, то цього року Міжнародний валютний фонд очікує цей показник на рівні мінус 4,9%. Очевидно, що пік економічної кризи припав на другу чверть 2020 року, коли більшість країн світу запровадила локдаун, пов’язаний з елементами тотального карантину.

Експертна платформа проаналізувала дані по країнах Великої двадцятки (на неї припадає 85% світового валового продукту та 75% світової торгівлі), а також по Україні та її сусідах. Єдиною державою з нашої вибірки, де у другому кварталі-2020 спостерігалося зростання економіки, був Китай. Відносно невеликі темпи падіння економіки зафіксовані в Австралії, Індонезії, Південній Кореї, а також, судячи з оцінок, у Білорусі (там показник ВВП за 2й квартал ще офіційно не оголошений). Водночас обвальні темпи падіння (понад 15%) спостерігалися в Індії, Великій Британії, Аргентині, Франції, Мексиці, Італії та Південній Африці. Україна з показником мінус 11,4% опинилася в середині вибірки.

Як пов’язане падіння ВВП із рівнем захворюваності на COVID-19?

Аналіз даних показує, що зв’язок між динамікою ВВП та загальною кількістю інфікованих жителів відповідної країни існує, хоча і не надто щільний (0,34). Судячи з проілюстрованої моделі, показник 10 тис. інфікованих на коронавірус на мільйон населення призводить до падіння реального ВВП на 20% у річному вимірі. А від кількості проведених текстів економічна динаміка прямо взагалі не залежить.

Наприклад, у Франції кумулятивно 7367 інфікованих на мільйон населення супроводжувалося падінням економіки у другому кварталі на 18,9%, водночас у Республіці Корея – 453 інфікованих особи на мільйон і спад ВВП лише на рівні 2,7%. У Китайській Народній Республіці мінімальна кількість інфікованих (59 осіб на мільйон населення) узгоджувалася зі зростанням ВВП на 3,2%. Варто пам’ятати, що пік хвороби в Китаї припав на початок року, а не на другий квартал.

Водночас виявлено і досить багато виключень із гіпотетичного правила «багато інфікованих – велике падіння ВВП».

З одного боку, країни, які розташовані на діаграмі нижче й лівіше експоненціальної лінії тренду. Індія, в якій рекордне падіння у другій чверті (-23,9% у річному вимірі) і лише трохи більше 4 тис. інфікованих на мільйон. А також Велика Британія (-21,7% у річному вимірі при 6 тис. інфікованих на мільйон), в якій робиться найбільше тестів серед країн цієї вибірки на одиницю населення.

З іншого боку, США, в яких цілих 21,5 тис. інфікованих на мільйон населення та помірне на загальному тлі падання ВВП на 9,1% у річному вимірі (також високе охоплення тестуванням). У цій же групі Бразилія, де навпаки — невисоке охоплення тестуванням, висока інфікованість 21,7 тис. на мільйон і далеке від рекордного падіння ВВП на 11,4%.

Аналіз інформаційного поля показує, що ділова активність у різних регіонах планети насамперед залежить не від тестування і захворюваності, а від тривалості й суворості обмежень з боку урядів. Іншими словами, як жорстко влада країн тримає локдаун. За даними COVID-19: Government Response Stringency Index, що обраховується фахівцями Оксфордського університету, такі країни, як Індія та Аргентина, які запровадили дуже жорсткі обмеження на пересування та комунікації людей ще у березні 2020-го, переважно продовжують їх зберігати, а Велика Британія з червня стала лідером серед європейських країн щодо жорсткості обмежень. І саме там спостерігалося обвальне падіння ВВП у річному вимірі упродовж квітня-червня.

Водночас США, Канада, Росія, Польща, Німеччина, Туреччина (вони знаходяться на лінії тренду чи вище нього) поступово послаблювали заборони, стимулюючи ділову активність. Україна знаходиться трохи вище лінії тренду, і це відбиває те, що після травня – останнього місяця тотального карантину – влада ще у другому кварталі перейшла до адаптивного режиму обмежень. Оперативні індикатори бізнес-активності (споживання електроенергії, роздрібний товарообіг, транспортні перевезення) свідчать, що пік економічного спаду в Україні припав на травень-2020.

Перевірити гіпотезу про найбільший вплив не самої хвороби, а саме карантинних обмежень на економіку можна буде невдовзі за підсумками третьої чверті року. Жорсткі обмеження серед країн Великої двадцятки зберігали або навіть посилювали локдаун, судячи по COVID-19: Government Response Stringency Index, Аргентина, Бразилія, Мексика, Австралія, Індія, Індонезія, а також Китай.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України