Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Про роль операцій на умовах "форвард" в обсягах валютообмінних операцій клієнтів банків
expert_platform.png
Експертна платформа
23.07.2020


Динамічна ситуація на українському валютному ринку спонукає аналітиків поглянути прискіпливіше на його структуру. Зокрема, в 2020 році у загальному обсязі валютообігу зросла питома вага операцій на умовах "форвард". Якщо минулого року така частка становила 1,3%, то з початку цього року (станом на 21.07.2020) – 1,9%.

Активність клієнтів банків, що укладають форвардні угоди, вочевидь зміщена у бік тих, хто купує валюту. Це пояснюється поточними умовами світової економічної кризи, пандемії коронавірусу, політичними заявами щодо девальвації. Про це говорять і заміри відповідних очікувань. За даними компанії "Інфо Сапієнс", що здійснює регулярне обстеження настроїв споживачів в Україні, індекс девальваційних очікувань у червні 2020 року сягнув 142,7 пункти (тобто 71% опитаних громадян очікують послаблення обмінного курсу гривні). Рік тому цей показник становив 130,6 (65%), а у грудні 2019 року – 112,3 пункти (56%).

З початку 2020 року клієнти уклали з банками угод на купівлю іноземної валюти на умовах "форвард" на суму $1,11 млрд, що складає 3,2% від загального обсягу купівлі. Натомість відповідні обсяги продажу іноземної валюти на умовах "форвард" становили $0,22 млрд, або 0,6% від загального обсягу клієнтського продажу.

Візуалізація частки операцій "форвард" дозволяє побачити, що значну роль у попиті на валюту такі обсяги мали в період стрімкого розповсюдження коронавірусу Європою та масового закриття країн на карантин (березень-квітень). Наступний сплеск зафіксований вже у липні. Найбільше валюти на форвардних умовах ($79,2 млн) куплено 2 липня 2020 року, наступного дня після резонансної заяви Голови НБУ Якова Смолія про відставку й повідомлення про скасування випуску Україною єврооблігацій. За повідомленням дилерів банків, найбільші обсяги попиту на валюту зараз формують виробники аграрної продукції, які таким чином хеджують свої майбутні доходи від реалізації врожаю. Той, як і в попередні роки, прогнозується на високому рівні, зокрема, в межах 68-77 млн тон по зернових культурах.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України