Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
МВФ запустив другу хвилю COVID-погіршення прогнозів розвитку світової економіки
expert_platform.png
Експертна платформа
26.06.2020


Поки епідеміологи дискутують, чи буде друга хвиля COVID-19, економісти запустили вже другий раунд погіршення прогнозів. Першу скрипку зіграв Міжнародний валютний фонд, який 24 червня оголосив, що очікує рецесію світової економіки-2020 вже на рівні 4,9%.

Радикальне погіршення прогнозу МВФ стосується заможних країн Європи. Так, передбачення по Франції зменшилися одразу на 5,3 відсоткових пунктів порівняно з попереднім прогнозом (падіння ВВП у 2020 році до 12,5%), по Іспанії – на 4,8 в.п. до -12,8%, по Італії – на 3,7 в.п. до -12,8%, по Великій Британії – на 3,7 в.п. до -10,2%.

Найбільше у світі погіршений прогноз щодо Індії (на 6,4 в.п.), тепер і в цій країні Фонд очікує рецесію. Згідно з прогнозом, єдиною великою економікою, де не відбудеться зниження ВВП за підсумком цього високосного року, є Китайська Народна Республіка. Щодо цієї країни МВФ майже не погіршив прогноз (-0,2 в.п.), економічне піднесення очікується на рівні 1%.

Найбільша економіка планети – американська – скоротиться цього року на 8%. Погіршення прогнозу МВФ становило 2,1 в.п.

По Україні прогноз погіршений до -8,2% у 2020 році та лише до 1,1% у 2021 році.

Головний економіст Фонду Гіта Гопінат оцінила світову рецесію наймасштабнішою з часів Великої депресії. Вона зазначила, що в умовах відсутності медичного рішення (вакцини проти коронавірусу) економічне відновлення навіть в тих кутках планети, де таке відбувається, вкрай ненадійне. За оцінками Фонду, криза забере у світової економіки протягом 2020-21 років $12 трлн.

У 2021 році МВФ очікує початок відновлення глобального ВВП. Водночас, згідно із червневим переглядом, прогноз погіршений на 0,4 в.п. до 5,4%. Поки що Фонд очікує, що наступного року економічне зростання буде у всіх макрорегіонах планети.

Пандемія та способи національних урядів та центробанків по боротьбі із нею запустили сплеск боргових зобов’язань держав. Якщо суверенний борг становив у 2018-му 81,2% світового ВВП, за підсумком 2021 року, за прогнозами МВФ, він зросте до 103,2%. Серед економік Великої двадцятки “відзначаться” США, Італія та Японія, де борги держави зростуть до 141%, 166% і 268% ВВП. Валовий держборг за підсумком кризи перевищить річний ВВП у таких країнах, як Франція, Іспанія, Велика Британія, Канада, Бразилія.

Зазначимо, що глибокий перегляд макроекономічних прогнозів Міжнародний валютний фонд здійснює двічі на рік, у жовтні та квітні. Уточнення прогнозів у січні та липні зазвичай не є радикальним. Але цього року МВФ вирішив з огляду на проблеми світової економіки, що посилилися, оприлюднити перегляд прогнозу вже у червні.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України