Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Першій монеті сучасної України – 25
expert_platform.png
Експертна платформа
07.05.2020


Поширена думка, що дебютними монетами новітнього історичного періоду в Україні стали звичайні обігові копійки, які були випущені в обіг у вересні 1996 року разом із впровадженням гривні. Але це не так.

Карбування монет НБУ розпочав у 1995 році, започаткувавши перші лінійки ювілейних монет (в обігу тоді ще були паперові карбованці багаторазового використання). Першою монетою Нової України стала “Перемога у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років”. Легко здогадатися, що вона була викарбувана напередодні 50-річчя Перемоги, з’явившись в обігу 7 травня 1995 року та започаткувавши серію “Друга Світова війна”.

Тобто сьогодні цій події виповнюється 25 років.

Прем’єрна монета невелика, має в діаметрі 3,3 см та виготовлена зі звичайного медно-нікелевого сплаву. При цьому її було відкарбовано широким накладом 250 тис. одиниць. Номінал складає 200 000 карбованців (це еквівалент 2 гривень), що на той момент становило $1,56.

Цікаво, що і через чверть століття монета недорога: за даними порталу ua-coins, вона зараз коштує 58 гривень, що за поточним курсом еквівалентно $2,15. Це наслідок її відносно простого дизайну та великого тиражу.

До речі, у 1995 році НБУ відкарбував 6 монет, і всі були виготовлені з недорогоцінних металів. Перша срібна монета з’явилася лише наступного року. Часи були небагаті...

На сьогоднішній день центральний банк виробив вже більше 850 видів ювілейних та пам’ятних монет. Остання з них вийшла в обіг цього тижня, теж напередодні ювілею 9 Травня і присвячена 75-річчю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Виготовлена з нейзильберу, має номінал 5 гривень та наклад 40 тис. одиниць. Голуб, який тримає оливкову гілку, символізує саме те, що приносить Перемога — Мир.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України