Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Банківський моніторинг: фізичні особи відновлюють вклади
expert_platform.png
Експертна платформа
06.04.2020


Боротьба з пандемією та економічна невизначеність, безумовно, впливають на фінансову поведінку населення. Втім, тенденція зняття коштів з банківських рахунків виявилася у березні 2020 року слабкою та вкрай короткою. А рішення НБУ про незапровадження будь-яких обмежень на фінансовому ринку сприяло відновленню припливу коштів.

Як свідчить оперативний моніторинг Національного банку, скорочення залишків коштів на рахунках фізичних осіб взагалі припинилося після 25 березня. Вклади в національній валюті за останні 7 днів березня навіть зросли на 4 млрд гривень (+1,2%).

У цілому за місяць залишки на рахунках населення в банківській системі України скоротилися незначно — на 2,752 млрд в гривні (-0,8%) та на 19 млн у доларовому еквіваленті (-0,2%). Щоденна динаміка вкладів, представлена на графіках (кожна лінія — окремий місяць за період з березня 2019-го по березень-2020), у гривнях мало відрізняється від профілів попередніх періодів. Щодо інвалютних коштів, то, як і на валютному ринку, мала місце суттєва нервовість у другій декаді березня. Після чого залишки громадян у банках в доларовому еквіваленті майже не змінюються.

Ситуація суттєво відрізняється від гострих фаз попередніх криз. Зокрема, тільки у серпні 2014 року скорочення залишків коштів фізосіб у національній валюті становило 1,44%, а у інвалюті — 3,11%.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України