Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Піковий попит на готівкову інвалюту припинився: статистика НБУ
expert_platform.png
Експертна платформа
23.03.2020


Чи є тотальний дефіцит іноземної валюти на українському ринку готівкових продажів? Статистика НБУ показує, що ні.

Загалом з початку року по 19 березня банки викупили у клієнтів на $402,5 млн більше, ніж продали їм (куплено банками – $3854,3 млн, продано – $3451,8 млн).

Сплеск попиту на готівкову валюту був зафіксований 10-17 березня 2020 року. Саме в цей період у касах банків громадяни купували значно більше інвалюти, ніж здавали. Це спричиняло стрімке зниження обмінного курсу гривні. Пік купівель припав на 10, 11 та 16 березня: в ці дні українські банки продали в касах відповідно $148 млн, $114 млн та $106 млн. При тому що середньоденний попит на готівкову валюту цього року становить $64 млн.

18-19 березня вперше з початку гострої фази коронавірусної кризи мешканці України здали в каси банків більше валюти, ніж там купили (на графіку це червона лінія). Цим і пояснюється те, що обмінний курс на готівковому ринку, який місцями перетинав позначку 29 грн/дол. у середині місяця, надалі знизився приблизно на 1 гривню за курсами продажу. А загалом обмінні курси готівкового та міжбанківського ринку зблизилися. 19 березня на готівковому ринку українці купили лише $28,1 млн (мінімум за місяць), а здали в каси – $39,8 млн.

Водночас після валютної лібералізації фізичні особи можуть купувати інвалюту в безготівковому вигляді, зокрема через банківські додатки. За цим показником піковий попит припав на 11 та 17 березня (ломана зеленого кольору на графіку). Після цього має місце тренд на повернення ринку до стану початку березня, коли українці купували на свої рахунки приблизно стільки ж валюти, скільки й продавали.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України