Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Як змінилися базові процентні ставки центробанків у світі за останні півтора місяці?
expert_platform.png
Експертна платформа
16.03.2020


Минулого тижня Національний банк України знизив облікову ставку з 11% до 10% річних. Експертна платформа НБУ поглянула, які тенденції щодо базових ставок центробанків зараз у світі.

З початку лютого (коли стало зрозуміло, що епідемія коронавірусу не є локальною проблемою Китаю) по 13 березня 2020 року облікові ставки змінювали 30 центральних банків планети.

Тільки три з них – Чехія, Киргизстан та Казахстан – вдалися до збільшення цього показника. Зазначимо, що в усіх трьох країнах це було реакцією на прискорення інфляції за останні 6 місяців. Решта держав базову ставку знизили.

На першому графіку наші аналітики зібрали країни з чинною обліковою (чи прирівняної до неї) ставкою вище 5% річних. У абсолютній більшості випадків базова ставка перевищує рівень інфляції в річному вимірі, тобто є реально додатною. В цій групі саме в Україні за останні півроку відбулося різке гальмування індексу споживчих цін. Більшість з першої вибірки увійшла в кризу з невисокою інфляцією, за виключенням Туреччини та особливо Аргентини.

На другому зображенні, де зібрані країни з обліковими ставками не більше 4%, навпаки, у більшості спостерігається поступове збільшення інфляції (синя крапка над червоною). Особливість цієї групи – країни з найрозвинутішими фінансовими ринками мають від'ємне значення реальної базової ставки (облікова ставка нижче рівня інфляції), зокрема США, Велика Британія, Австралія, Канада. Очевидна причина – високий інтерес до державних облігації та інших активів таких суверенів під час глобальної кризи як своєрідних безпекових гаваней для капіталів. Також зазначимо, що нафтодобувні країни Саудівська Аравія й Бахрейн вийшли із зони дефляції.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України