Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Не газом єдиним, або Які послуги експортує Україна
exp.jpg
Ольга Туча
02.03.2020


Що є найбільшою експортною послугою України? Припускаємо, що абсолютна більшість почне розмірковувати про транзит природного газу.

Це так, але лише частково. Транзит газу та нафти забезпечує тільки 1/6 послуг, які Україна надає нерезидентам. Загальний експорт послуг за 2019 рік збільшився на $1,5 млрд, якщо порівняти з відповідним періодом попереднього року, але внесок від транзиту газу в це зростання був нульовим: обсяги надходжень за транзит газу по суті не змінилися і становили близько $2,8 млрд.

Завдяки чому ж тоді зросли надходження від експорту послуг? І яких послуг запропоновано найбільше? І тут ви не будете здивовані – це ІТ. Левову частину експорту цього виду послуг становлять комп’ютерні послуги, переважно це аутсорсинг розробки програмного забезпечення. За минулий рік його обсяг становив $4,3 млрд, у півтора рази перевищивши надходження за транзит газу. Ба більше, експорт саме цього виду послуг зростав найвищими темпами у 2019 році (+24,6% у річному вимірі або майже $0,9 млрд), подвоївши обсяг валютних надходжень до країни за останні чотири роки.

Це чи не єдиний вид послуг, експорт яких останні десять років зростав щороку. Навіть упродовж кризових 2008–2009 та 2014–2015 років.

Важливою складовою експорту послуг також є надходження від іноземних громадян, які відвідують Україну. За минулий рік надходження від відвідування України іноземними громадянами зросли більш ніж на $0,2 млрд до $1,7 млрд. Цьому, з-поміж іншого, сприяють проведення різноманітних міжнародних фестивалів (наприклад, Atlas Weekend, Leopolis Jazz Fest), а також своєрідна реклама від американської телемережі НВО у вигляді захопливого серіалу "Чорнобиль".

Нарешті, значне джерело валютних надходжень – це надання Україною послуг з переробки давальницької сировини або так звані толінгові послуги. Це розповсюджений метод міжнародного співробітництва. Розвинена країна (країна А), де робоча сила, як правило, дорога, створює виробництво в країні з порівняно дешевшою робочою силою (країна Б). Сировину чи напівфабрикати, що надійшли з-за кордону, у країні Б обробляють та відправляють оброблений товар назад до країни А. У результаті країна А економить на оплаті праці та максимізує свої прибутки, а країна Б отримує робочі місця, інвестиції і звісно ж – оплату цих послуг. Крім цього, у межах толінгових операцій країни, що розвиваються, можуть отримувати передові технології та досвід. Водночас у 2019 році під впливом погіршення ситуації в промисловості європейських країн, насамперед автомобілебудуванні, обсяг таких послуг, наданих Україною, практично не змінився, якщо порівняти з попереднім роком (становив $1,6 млрд).

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України