Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Монета за повноцінний мільйон? Уже реальність

20.01.2020

Приватний колекціонер придбав за один мільйон фунтів стерлінгів дуже рідкісну монету – однофунтовий соверен Едварда VIII 1937 року. І це найдорожча британська монета за всю історію.

Що зробило її такою унікальною?

По-перше, сама особистість короля. Він правив Сполученим Королівством менше одного року – упродовж неповних 11 місяців 1936 року. Він не помер, не захворів тяжким недугом. Просто обрав право жити звичайним – некоролівським – життям. Відрікся від престолу, щоб одружитися з американкою Уолліс Сімпсон, шлюб монарха з якою неминуче означав глибоку конституційну кризу. Король виступив на радіо з промовою: "Я знайшов неможливим нести тяжкий тягар відповідальності та виконувати обов'язки короля без допомоги і підтримки жінки, котру я кохаю".

По-друге, рідкісність монети. Вона є однією з шести, підготовлених Королівським монетним двором, щойно Едвард став королем. Повинна була серійно вийти у загальний обіг з 1 січня 1937 року. Звісно, після зречення монарха про серію говорити стало недоречно.

По-третє, особливості самої монети. Едвард VIII наполіг на тому, щоб на портреті була зображена його ліва сторона. Це порушувало багатосотрічну традицію, що кожен новий монарх повинен бути повернений на монеті у протилежному напрямку до свого попередника. Артефакт виготовлений з 22-каратного золота, трохи менший та легший сучасної монети номіналом в один фунт стерлінгів.

З шести випущених монет чотири знаходяться в музеях та фінансових установах, а дві – у приватній власності. Про їхнє існування не було широко відомо до 1970 року, оскільки вони були замкнені в сховищі і не виставлялися як частина колекції музею Королівського монетного двору через зречення Едварда. Ця монета була виставлена на торги колекціонером із США.

Зречення Едварда VIII дозволило встановити ще один рекорд. Трон успадкував його молодший брат Георг VI, чия донька Єлизавета II найдовше в історії перебуває на чолі Британії – вже 67 років. Історія Едварда та його брата Георга викладена у кінострічці "Промова короля" ('The King's Speech'), який здобув у 2011 році чотири Оскари.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України