Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Новорічно-різдвяна тематика на монетах НБУ
exp.jpg
Марта-Марія Костів
06.01.2020


Згадаймо монети, випущені Національним банком України на різдвяно-новорічну тематику

Різдвяні свята – це особливий казковий час у році, коли весь світ завмирає в очікуванні дива. В Україні святкування Нового Року та Різдва вирізняються своєю особливою обрядовістю, багатством фольклору та етнографічною самобутністю. Улюблені свята часто зустрічаються у тематиці пам’ятних монет центральних банків світу.

Як відомо, День Святого Миколая відкриває цикл зимових свят. Історія вшанування святого на наших теренах сягає часів Київської Русі. Між іншим, це реальна особа, візантійський єпископ. За переказами, він був заможною людиною, але прославився своєю щедрістю та турботою про нужденних. Напередодні свята діти пишуть листи Святому Миколаю зі своїми побажаннями та очікують подарунків. Тому саме радісні діти з іграшками і солодощами у руках зображені на реверсі монети “До Дня Святого Миколая”, що введена в обіг 12 грудня 2016 року. А сам Миколай, тримаючи подарунок, посміхається крізь вуса з аверсу монети.

Очікування першої зірки на небі та сюжети євангельських сказань про народження Сина Божого – Ісуса Христа відкарбовані на монеті “Різдво Христове”, введеній у обіг 29 грудня 1999 року. Пам’ятні грошові знаки номіналами 5, 10, та 50 гривень були випущені із нейзильберу, срібла та золота. Ринкова вартість саме золотої монети “Різдво Христове” є найбільшою серед усіх пам’ятних монет цього огляду — за даними нумізматичних сайтів, її ринкова ціна зараз становить 22–27 тис. гривень.

Дві постаті ангелів, що сповіщають світу про народження Ісуса, знаходяться на аверсі монети. Натомість реверс відтворює біблійну легенду про Різдво Христове: у сяйві Віфлеємської зірки зображено Богоматір із немовлям в оточенні свійських тварин і волхвів з дарами. На створення ескізу монети “Різдво Христове” художника і скульптора Романа Чайковського надихнули мозаїки Софійського собору в Києві.

До речі, срібну монету “Різдво Христове” номіналом 10 гривень відзначено у 2000 році на престижному міжнародному конкурсі “Монета року”, що заснований видавництвом Krause Publications. Вона здобула перемогу у номінації “Найкраща монета, що надихає”.

Проте це не єдина українська пам’ятна монета, що присвячена різдвяній тематиці. У грудні 2002 року в обіг введено монету “Свято Різдва Христового в Україні” (в рамках монетної серії “Обрядові свята України”). На аверсі монети в оточенні стилізованого барокового орнаменту знаходиться різдвяна зірка – традиційний атрибут, пов`язаний з євангельською легендою про народження Ісуса Христа. На реверсі відображений давній звичай різдвяного колядування, коли молодь славить піснями господарів, бажає їм добробуту та міцного здоров'я.

Найбарвистою монетою цього огляду варто назвати “До новорічних свят”, що введена в обіг 17 грудня 2018 року. Тут різдвяна зірка грає кольорами на реверсі монети. Зірка є традиційним атрибутом, яку носять із собою від хати до хати під час колядування. Про наближення свята сповіщають три ангели на аверсі монети.

Окрім різдвяних колядок існує ще одна українська мелодія, яку знають у всьому світі та наспівують на зимові свята. Звісно, “Щедрик”!

Пам’ятну монету, що присвячена “Щедрику”, введено в обіг 5 січня 2016 року. Її випущено до 100-річчя першого виконання твору Миколи Леонтовича хором Київського університету. Пізніше ця монета здобула перемогу у конкурсі “Краща монета року України” за 2016 рік.

На реверсі монети зображено композитора Миколу Леонтовича з диригентською паличкою в правій руці, а на лівій – сидить ластівка. Адже сам текст Щедрика складено ще за язичницьких часів, коли Новий рік святкувався на весняне рівнодення, в час, коли птахи повертаються з вирію.

Цей образ майстерно передали автори пам’ятних монет “Щедрик” номіналами 5 та 20 гривень. На реверсі, ліворуч від портрета Миколи Леонтовича, зображено концентричні кола, які символізують музику. У центрі кіл увагу приковує блакитна вставка з кубічного оксиду цирконію. Унизу на тлі кольорових голографічних кіл розташовані дзвоники, що утілюють у собі “Колядку дзвонів”.

Традиційно обряд щедрування, що відображений на монетах “Щедрик”, пов’язують із святкуванням Нового року за старим стилем. Співати щедрівки “на Василя” ходять після заходу сонця 13 січня. Монету з собою брати не обов’язково, хіба що ви її дуже хочете подарувати комусь на свята.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України