Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Про частку нерезидентів у внутрішніх державних облігаціях різних країн світу

22.11.2019

Нещодавно портфель українських облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на руках у нерезидентів перевищив позначку ₴100 млрд. На сьогоднішній день це 12,9% усього обігу ОВДП.

Експертна платформа за допомогою даних Goldman Sachs та Національного банку України визначила, наскільки високим є такий показник на тлі інших країн. Аналізувалися ОВДП, номіновані в локальній валюті (гривні). В Україні станом на ранок 22 листопада емітовано таких облігацій на номінальну суму ₴705,3 млрд, з яких ₴102,3 млрд знаходяться у власності іноземців. Тобто близько 14,5%.

Такий показник не є навіть середнім у світі. У Перу така частка перевищує 50%, у Чехії становить 42%, Індонезії та Південній Африці — біля 39%, Мексиці — 31%, Росії — 30%, Польщі — 26,5%, Угорщині та Єгипті — близько 20%. Серед країн, де така частка менше 10% — Китай, Філіппіни, Ізраїль, Індія.


Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України