Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
За 10 місяців нетто-купівля валюти Національним банком перевищила приплив інвестицій нерезидентів у держпапери

05.11.2019

В останні тижні номінальний обмінний курс на міжбанківському валютному ринку ліг у так званий боковий тренд, коливаючись біля позначки 25 грн/дол. Мало змінюються й обсяги облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) у нерезидентів: з кінця вересня вони складають майже 100 млрд гривень, але досі не сягнули цієї позначки. Відносна стабільність дозволяє ще раз проаналізувати взаємозв’язок інтервенцій центрального банку та портфелю державних облігацій у нерезидентів.

Експертна платформа проаналізувала відкриті дані (джерело даних — Національний банк України) й прийшла до таких висновків:

1. За січень-жовтень 2019 року обсяг інтервенцій (чиста купівля валюти) Національного банку становив $4102 млн. Збільшення портфелю нерезидентів водночас сягнуло $3754 млн. Тобто центральний банк повністю викуповував до міжнародних резервів кошти, які надходили від купівлі ОВДП нерезидентами.

2. Жовтень став першим місяцем 2019 року, коли обсяги нерезидентського портфелю держоблігацій не зросли у валютному еквіваленті (це відбулось через незначну девальвацію гривні). Натомість протягом кожного з 10 місяців року на валютному ринку домінувала пропозиція валюти над попитом.

3. Технічний аналіз свідчить про доволі щільний зв’язок між інтервенціями та купівлею ОВДП іноземцями. Так, рівень кореляції за щотижневими даними становить 0,52.

4. Найдинамічніші зміни портфелю відбувалися на межі місяця: екстремуми прийшлися на останні тижні липня і вересня (приплив), а також перший тиждень жовтня (відплив).


Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України