Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Довжина банкнотно-монетного ряду України на фоні інших країн

25.10.2019

Цього жовтня у грошовому обігу в Україні сталися суттєві зміни: вилучені з обігу монети номіналів 1, 2 та 5 копійок. Натомість з'явилася банкнота 1000 гривень.

Таким чином, довжина банкнотно-монетного ряду Національного банку скоротилася до 15 одиниць (5 видів монет та 10 банкнот).

Після поступового виведення з обігу монети 25 коп. (вже не видаються банками) та банкнот 1 і 2 грн спектр грошей в Україні скоротиться до 12 одиниць, що є середньою довжиною банкнотно-монетного ряду в світі.

Звернемо увагу, що кількість номіналів грошей в обігу значно коливається в залежності від країни. Держави, в яких фіксувалася низька інфляція в останні десятиліття, як правило, мають найкоротші банкнотно-монетні ряди. Також на цей показник значно впливає реалізація політики кешлес, що добре видно на прикладі країн Скандинавії.


Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України