Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
У яких містах світу найпереоцінене житло?
18.10.2019


Епіцентром можливих “бульбашок” на ринку нерухомості світу є Євросоюз. До такого висновку прийшли фахівці банку UBS, які оцінили ризики ринків житла у найбільших містах світу.

Містом з найбільшим ризиком “бульбашки” визнаний Мюнхен. Там на ринок житла впливають стрімке зростання населення, недостатня нова пропозиція житла, сильна і диверсифікована місцева економіка. За Мюнхеном у Європі слідують Амстердам, Франкфурт та Париж. Стокгольм, який у 2017 році належав до зони найвищого ризику, тепер просто вважається містом з переоціненим житлом. Так само змінився статус Лондону, що, безумовно, є наслідком Brexit.

У світі другим після Мюнхену за ризиком бульбашки є Торонто. У таких містах, як Бостон, Дубай, Мілан, житло вважається справедливо оціненим. У Чикаго — недооціненим.

Відповідно до методології дослідження ознаками “бульбашок” є випереджаючі темпи зростання цін на нерухомість у порівнянні з доходами та вартістю оренди, стрімке зростання кредитування.

На думку авторів дослідження, попри зниження процентних ставок у світі, надалі слід очікувати скоріше стагнації. Так, ставки за кредитами більше не є перешкодою для придбання житла, але після кризи-2007/08 кредитори пожорсткішали вимоги до позичальників.

Кілька місяців тому оцінку європейських ринків житла оприлюднила компанія Deloitte. За її оцінками, найвищою вартістю квадратного метра вирізняється Париж (12910 євро/кв. м). Найдоступніше житло з точки зору співвідношення цін та доходів — у Португалії. А найшвидше у 2018 році ціни на нерухомість зростали у Празі (22% р/р).

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України