Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Відкрилась широка дискусія про майбутнє стабільних коїнів
27.09.2019


Уперше після оголошення компанією Facebook про запровадження власної криптовалюти провідні фінансові регулятори світу зібралися, щоб обговорити цю ідею з її ініціаторами. Поки що центробанки налаштовані скептично до планів приватних структур, але самі задумалися над створенням єдиної міжнародної цифрової валюти.

У середині вересня Комітет з платежів та ринкової інфраструктури при Банку міжнародних розрахунків провів конференцію, присвячену так званим стабільним коїнам (stablecoins) — різновиду криптовалют з мінімальною волатильністю курсу завдяки підкріпленню резервними активами. Саме такою запланована Libra від Facebook та партнерів.

На конференції у Базелі зібрались представники 26 центральних банків. На порядку денному були як презентації від асоціації Libra, так і від інших компаній, зацікавлених у розвитку аналогічних інструментів. Зокрема, від проекту Fnality, який ініційований низкою глобальних банків та займається розвитком децентралізованої інфраструктури платежів. А також від банку J.P. Morgan, який планує створити власний стабільний коїн.

Зі свого боку регулятори озвучили питання стосовно безпеки та правового статусу, таких аспектів, як протидія відмиванню коштів, захист даних, оподаткування тощо. А також обговорили можливі ризики для монетарної та фінансової стабільності.

Про наявність таких ризиків заявив член правління Європейського центрального банку Бенуа Кере, який очолює Комітет з платежів та ринкової інфраструктури. Він зауважив, що планка для регуляторного схвалення цих ініціатив буде високою. Раніше у своїй промовах він зазначав, що глобальні stablecoins можуть не тільки сприяти фінансовій інклюзії, але й створювати ризики, пов’язані з кібербезпекою, протидією відмиванню коштів, захистом даних.

Також чиновник натякнув на існування планів ЄЦБ щодо власної цифрової валюти.

Офіційними підсумками конференції Комітет з платежів та ринкової інфраструктури поки не поділився, але, схоже, презентації компаній не розвіяли побоювання регуляторів. Бенуа Кере на заході, який відбувся згодом, заявив, що приватні криптовалюти можуть ставити під загрозу домінування американського долара. Водночас голова Банку Англії Марк Карні закликає до зменшення цього домінування через створення єдиної міжнародної цифрової валюти центробанків.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України