Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Українська гривня — друга за темпами укріплення в світі
05.09.2019

Час незвичних карт. Ми всі звикли вимірювати світ через американський долар. А якщо подивитися на нього крізь призму української гривні? Наприклад, як змінилися номінальні курси валют світу не до долара США, а саме до гривні.

На карті, де домінує червоне, показана така зміна за останній рік, а саме з 4 вересня 2018 року. Від померанчевого Єгипту (-3,6%), червоної Росії (-8%), рубінових Сполучених Штатів (-11,3%) до фіолетово-чорних Аргентини (-38,4%) та Судану (-64,6%). Венесуела позначена чорним, там девальвація майже 99,9% (скільки точно, напевно не підкажуть і в центробанку — надто все зайшло далеко).

Єдина валюта щодо якої гривня ослабла за останні 12 місяців — турецька ліра (+4%). Відповідно, неважко здогадатися, що валюта України сьогодні є №2 у світі за темпами укріплення в річному вимірі.

Інша карта — повна протилежність. Вона майже вся зелена: це ілюструє укріплення валют світу щодо гривні за останні 10 років, тобто з 4 вересня 2009 року. Кольори насичені, адже девальвація української нацвалюти рясна: зокрема, 120% по євро, 171% по юаню, 183,9% по долару США. Але є десяток країн, національна валюта здешевшала ще більш, ніж гривня. Нехай вас не вводить в оману червоний Єгипет, там лише -4,7%. Набагато більше щодо гривні девальвували грошові одиниці: М'янми (-98,8%), Судану (-84,8%), Аргентини (-80,5%), Сирії (-74,6%), Білорусі (-61,9%), Узбекистану (-54,5%), Ірану (-33,1%), Туреччини (-25,1%). Гани (-24,4%). І знову Венесуела, де ті ж самі 99,9%, тепер вже в періоді.

А тепер графік, на якому показані топ-15 валют, що найбільше здорожчали до долара США. І ще 15, що найбільше девальвували за рік. Дійсно, гривня стрімко укріпилася: на 12,8% з вересня-2018. Якщо не брати венесуельский болівар і суданський фунт, які просто обвалилися, то найглибша девальвація сталася в Аргентині, Гаїті, Ліберії, Анголі й Пакистані.

Що цікаво, в абсолютній більшості країн світу з динамічними валютами зафіксований дефіцит поточних рахунків платіжних балансів. Тобто укріплення їх валют пов'язано з суттєвим припливом прямих та портфельних інвестицій або нарощуванням зовнішньої заборгованості. Серед 15 країн, чиї валюти найбільше зросли до долара США за останній рік, таких 9. Серед них і Україна.

І як зазначають аналітики fxtop.com, чиї мапи публікує Експертна платформа: мандруйте у країни, що позначені на карті вашої валюти густо червоним — там стало за останній рік дешевше. Сьогодні для українців це майже увесь світ.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України