Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Нумізматичні традиції відзначення ювілеїв Незалежності
23.08.2019

Вже можна говорити, що в Україні склалася традиція: щоп'ять років випускати в обіг пам'ятні монети на відзначення Незалежності.

Перша пам'ятна монета з’явилася у сріблі в 1996 році. Її номінал сьогодні виглядає екзотично — 2 мільйони карбованців (для тих, хто підзабув, це еквівалент 20 гривень).

Починаючи з відзначення 10-ї річниці, монети карбуються у нейзильбері, сріблі та золоті. Усі монети можна побачити у Музеї грошей Національного банку.

Цікавий факт: до перших трьох ювілейних річниць ескізи монет готував відомий український художник Олександр Івахненко. І це — ручна робота.

У стилістиці зображень пізнаються образи, які ми пам'ятаємо із ілюстрацій до творів Тараса Шевченка та монументальних розписів у вестибюлі музею Шевченка у Каневі. Так, на монеті 1996 року зображено постать молодої українки у національному вбранні, яка у правій руці тримає гілку квітучої калини, а у лівій — лавровий вінок. На монетах до 10-річчя і 15-річчя Незалежності розміщено композицію, що втілює ідею соборності України. Центральне місце у композиції займають лев та козак із мушкетом: тоді були надії, що Великий герб України буде саме з цими елементами.

У 2011 та 2016 роках ескізи вже малювалися за допомогою комп'ютерних програм. Дизайн розробили художники Банкнотно-монетного двору — брати Олександр і Сергій Харуки, а також Володимир Таран.

На монетах до 20-ї річниці вони вшанували видатних постатей в історії України різних часів: Ярослава Мудрого, Богдана Хмельницького, Тараса Шевченка, Михайла Грушевського. Водночас їхній реверс утілював промислову сучасність: літак, комбайн, судно, шахта.

Пам'ятних монет, що присвячені 25-річчю Незалежності, теж випущено чотири. Але вони вже символізували не особистостей, а різні державницькі періоди — передвісники сучасної України. У набір увійшли монети "Київська Русь", "Галицьке королівство", "Козацька держава", а також "25 років Незалежності України".

Остання, виконана у золоті (номіналом 250 гривень), вважається найдорожчою серед ювілейних монет, присвячених Незалежності. У березні 2019-го максимальна ціна на неї на аукціоні становила 166 779 грн, мінімальна — 146 779 грн.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України