Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Три стовпи прибутковості українських банків
09.08.2019

Банківська система України показала рекордний чистий прибуток. За даними регулятора, у першому півріччі він зріс у 3,75 рази в річному вимірі (р/р), до 31 млрд гривень.

Загальний фінансовий результат прибуткових банків становив 31,9 млрд грн, з них 18,3 млрд грн (тобто більше половини) забезпечив ПриватБанк. У п’ятірці банків з найбільшим прибутком — також Райффайзен Банк Аваль, УкрСиббанк, ПУМБ, ОТП Банк. Збиток за результатами першого півріччя отримали 10 банків, тоді як за шість місяців минулого року — 14.

У ЗМІ можна часто зустріти просте пояснення високої прибутковості банківської системи, ніби “гешефт” майже повністю формується за рахунок високої доходності державних облігацій, які є в статутних капіталах або куплені фінансовими установами. Статистика НБУ свідчить, що це не так. Той же ПриватБанк отримав у першому півріччі процентні доходи від операцій з цінними паперами, що рефінансуються НБУ, в розмірі 6,2 млрд грн. Але це лише третина сукупного фінансового результату.

Загалом по топ-20 банків фінансовий результат лише на 51% пояснюється "процентними доходами від цінних паперів, що рефінансуються НБУ". Отже, за рахунок чого сформувався прибуток банківської системи України?

По-перше, він зріс завдяки активізації кредитування та зростанню попиту на банківські продукти, що забезпечують комісійний дохід. Чисті процентні доходи по системі зросли на 20% р/р. Найвищими темпами їх зростання (понад 40% р/р) відзначились Ощадбанк, ОТП Банк, Універсал Банк, Сітібанк. Чисті комісійні доходи по системі зросли на 18% р/р. Найвищими темпами (понад 40% р/р) ці доходи зростали в Універсал Банку, Альфа-Банку, Укргазбанку.

По-друге, на відміну від минулорічної ситуації, коли банки зафіксували від’ємний торговий результат, цього року в першому півріччі прибуток від торгових операцій становив 10,3 млрд грн. Понад половину цього результату забезпечив ПриватБанк, значною мірою коштом операцій з іноземною валютою та банківськими металами.

По-третє, відрахування до резервів скоротились на 31% р/р — з 9,3 до 6,4 млрд грн. Водночас загальні адміністративні витрати українських банків зросли лише на 19% р/р, тоді як загальні доходи зросли на 31% р/р.

Однак для багатьох великих банків заробленого прибутку все ще замало, щоб компенсувати непокриті збитки минулих років і таким чином збільшити свій капітал.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України