Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Аналіз свідчить про тісний взаємозв’язок між купівлею ОВДП нерезидентами та інтервенціями НБУ
02.08.2019

Одним з найбільш резонансних факторів, що впливали на фінансовий ринок України у липні, став безпрецедентний приплив портфельних інвестицій нерезидентів у облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Сума облігацій, що знаходиться у власності нерезидентів, зросла за місяць у півтора рази, сягнувши 86,4 млрд гривень.

Експертна платформа проаналізувала відкриті дані (джерело даних — Національний банк України) й прийшла до таких висновків:

1. За липень 2019 року обсяг інтервенцій (чиста купівля валюти) Національного банку становив, за оперативними даними статистики ліквідності, $1270 млн. Збільшення портфелю нерезидентів водночас за місяць сягнуло $1305 млн. Тобто до міжнародних резервів було спрямовано більше 97% від купівлі ОВДП нерезидентами.

2. В цілому за 7 місяців року збільшення портфелю іноземних суб’єктів у ОВДП становило $3224 млн. А обсяг чистих інтервенцій НБУ (нетто-купівля) — $2677 млн. Це означає, що протягом січня-липня рівень викупу надлишкової пропозиції сягав 83%.

3. Технічний аналіз (див. графіки) даних свідчить про доволі щільний зв’язок між інтервенціями та купівлею ОВДП іноземцями. Так, рівень кореляції за щотижневими даними становить 0,56 та вказує на реакцію регулятора на надлишкову пропозицію.

4. Якщо розглянути дані у 4-тижневому циклі, то щільність зв’язку зростає значно більше, сягаючи 0,82. Це говорить про те, що протягом більшості місяців саме пропозиція валюти під купівлю ОВДП іноземцями є вкрай важливою причиною для масштабних інтервенцій НБУ на валютному ринку.

5. Протягом кожного з 7 місяців року домінувала пропозиція валюти над попитом. Це спричинювало чіткий тренд номінального обмінного курсу гривні на посилення, що не викривлявся центральним банком.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України