Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Менше невизначеності: в Євросоюзі уточнили статус FinTech-компаній
25.07.2019

Європа посилює увагу до галузі FinTech. Частина раніше нерегульованих компаній потрапила під дію директиви Payment Services Directive 2 (PSD2, 2015/2366) у сфері платіжних послуг. Це стосується платіжних сервісів та сервісів доступу до даних клієнтських рахунків.

Про це йдеться у звіті Європейського банківського регулятора (EBA) за результатами моніторингу FinTech галузі у 27 юрисдикціях, який з’явився у середині липня.

Водночас фінансова влада Євросоюзу визнає: частина компаній у принципі не потрапляє під регулювання, оскільки має статус надавачів допоміжних, нефінансових послуг. Однак EBA з’ясував, що статус надавачів допоміжних послуг мають не тільки компанії, що займаються технологічною підтримкою, послугами маркетплейсів й посередництвом, а й працюють з криптоактивами та надають послуги фінансових платформ (наприклад, p2p-кредитування, краудфандинг).

Тобто якщо до статусу компаній, що займаються технологічними рішеннями, питань немає, то компанії, що спеціалізуються на краудфандингу, мають бути віднесені до сфери фінансових послуг. На думку EBA, на краудфандинг повинні поширюватися загальні правила, що стосуються захисту прав споживачів та протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму.

Окрім того, Європейського банківського регулятора непокоїть відсутність будь-яких вимог для компаній, що створюють платформи, які дозволяють споживачам обрати та розмістити депозит у фінансовій установі. А також суттєві відмінності у підходах до реєстрації та ліцензування установ між країнами, що створюють ризики регуляторного арбітражу.

Криптоактивам як джерелу ризиків EBA взагалі присвятив окремий звіт, у якому надав низку рекомендацій Єврокомісії.

На сьогоднішній день конкретне законодавство стосовно криптоактивів було ухвалено лише в одній країні — на Мальті (визначені як віртуальні фінансові активи). Ще в одній країні були ініційовані зміни до законодавства у сфері краудфандингу.

EBA регулярно моніторить сферу FinTech в рамках реалізації європейського плану дій; вперше регулятор здійснив таку роботу в 2017 році.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України