Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Facebook запускає криптовалюту
18.06.2019


🌠 Це таки сталося!

18 червня засновник мережі Facebook Марк Цукерберг анонсував проект, який може суттєво змінити ландшафт ринку фінансових послуг. Він оголосив про створення неприбуткової асоціації Libra, метою якої є запуспроектк однойменної глобальної криптовалюти.

Назва, за поясненнями учасників проекту, пов’язана зі знаком зодіаку, символом якого є терези правосуддя. Планується, що Libra базуватиметься на технології блокчейн, буде стабільною, оскільки на відміну від більшості криптовалют буде підкріплена резервними активами

Цукерберг повідомив, що для запуску Libra були проведені консультації з державними установами, експертами в напрямках з фінансової інклюзії, економіки, безпеки даних та блокчейну. Як стало відомо зі ЗМІ, зокрема Цукерберг зустрічався з головою Банку Англії.

За словами Цукерберга, Facebook створив підрозділ Calibra, який буде регулюватись так само як і інші платіжні системи. Дані, якими користувачі ділитимуться з Calibra, буде зберігатись окремо від тієї інформації, якою вони діляться через Facebook.

Криптовалюта буде запущена у 2020 році. Спочатку користувачі соцмережі зможуть майже безкоштовно надсилати Libra один одному. Далі, обіцяє Цукерберг, за допомогою фб-крипти можна буде платити за послуги для населення та бізнесу: оплачувати рахунки, платити за каву чи громадський транспорт тощо.

Окрім Facebook засновниками асоціації Libra є платіжні системи Mastercard, Visa, PayPal, PayU, Stripe, а також сервіси на кшталт Booking, eBay та Uber.

🌏 Окремі чиновники Євросоюзу вже висловились за необхідність розширення регулювання у зв’язку з появою Libra. І це ми ще не чули реакції від Федеральної резервної системи, зважаючи, що проект є відвертою спробою дуже впливових глобальних бізнесів створити конкурент-еквівалент американському центробанку.

Джерело: https://www.facebook.com/603701146750355/posts/688874421566360

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України