Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Нові банкноти 100 і 200 євро серії “Європа”
01.06.2019

Цього тижня жителі країн єврозони змогли отримати в банках нові купюри 100 і 200 євро. Дизайн цих банкнот серії "Європа" був представлений восени минулого року. І з 28 травня 2019 року всі шість банкнот такої серії вільно обертаються.

Випущені грошові знаки використовують нові та інноваційні функції безпеки. У верхній частині сріблястої смуги на голограмі зображені маленькі символи €, які переміщаються навколо числа і стають чіткішими при прямому освітленні. Срібляста смуга також містить портрет Європи, архітектурний мотив і великий символ €. Нові банкноти також мають збільшений смарагдовий номер.

Зазначимо, що нові банкноти 100 і 200 євро відрізняються за розміром від старих. Обидві купюри тепер мають ту ж ширину, що і банкнота номіналом 50 євро. А от їх довжина залишається незмінною — ЄЦБ керується правилом: чим довше банкнота, тим вище значення. "Оскільки банкноти 50, 100 і 200 тепер мають однакову ширину, їх легше обробляти машинами. Вони також будуть краще поміщатися в гаманці людей і прослужать довше, оскільки будуть менше зношуватися", — пояснив Європейський центральний банк.

Банкнота €50 — найбільш ходова. Експертна платформа порахувала: на кінець квітня їх знаходилося в обігу 10,476 млрд одиниць (46,6% всіх випущених ЄЦБ купюр). Банкнот €100 значно менше — 2,848 млрд штук.

Старі банкноти будуть використовуватися до їх природного виведення з обігу. Згідно зі статистикою ЄЦБ, сьогодні банкнот серії "Європа" номіналом 5, 10 та 20 євро вже більше, ніж грошових знаків попередніх серій.

Нарешті, нагадаємо, що банкнота €500 з цього року не випускається з метою завадити фінансуванню тероризму й відмиванню брудних коштів, однак таких купюр обертається ще багато — 506 млн одиниць станом на кінець квітня 2019 року.

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України