Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Які наслідки експансії bigtech у сферу фінансових послуг?
exp.jpg
Наталія Задерей
02.05.2019


Потенційні можливості та ризики експансії великих технологічних компаній (BigTech) окреслили у нещодавньому дослідженні економісти Банку міжнародних розрахунків.

Цю експансію великі технологічні компанії (BigTech) розпочали з напрямку, який мав сприяти їх основному бізнесу — а саме, з платежів. Найбільшим ринком для BigTech платежів став Китай, де за підсумками 2017 року обсяг таких послуг сягнув 16% ВВП. Зокрема компанії Alipay та WeChatPay залучили 36% та 65% населення відповідно та зайняли 94% китайського ринку мобільних платежів.

Розпочавши з платежів, BigTech-компанії поступово перейшли до кредитних та страхових продуктів, а також інструментів для інвестицій та заощаджень. І хоча обсяг виданих нових кредитів від FinTech загалом (а це включає і BigTech) у 2017 році становив лише 0,5% загальної заборгованості за кредитами, видачі нових позик зростають. Знову-таки попереду всієї планети Китай. За ним йдуть інші азійські країни. Зокрема, у Кореї онлайн-банки, що пов’язані з технологічними компаніями, активізувались після впровадження віртуальних банківських ліцензій у 2017 році.

Дослідники Банку міжнародних розрахунків визначили такі драйвери кредитування від BigTech. З боку попиту: споживачі, які були недоохоплені банками. З боку пропозиції: доступ до даних, технологічні переваги, доступ до фондування, недостатнє регулювання, невелика конкуренція.

Проаналізувавши дані аргентинської компанії Mercado Libre, автори прийшли до висновку, що підходи BigTech до оцінки кредитоспроможності малого бізнесу з використанням big data та машинного навчання дають кращі результати, ніж традиційні бюро кредитних історій. На основі даних Mercado Libre та китайського кредитора Ant Financial з’ясувалось, що компанії, які позичали у BigTech, у наступні періоди нарощували обороти.

Позитивним наслідком експансії BigTech може стати зростання конкуренції на фінансовому ринку та прогрес у фінансовій інклюзії. У Китаї це спостерігалось на прикладі онлайн-банку MYbank. Щоб охопити невеликих фермерів, які не працюють з e-commerceплатформами, він скооперувався з традиційним банком. Ці фермери не могли традиційним способом підтвердити свою кредитоспроможність, тому їх перевели в онлайн, запропонувавши безкоштовний платіжний сервіс від Alipay.

Ризики автори дослідження вбачають у тому, що BigTech-гіганти сприятимуть концентрації ринку кредитування. При цьому самі будуть залежними від постачальників послуг зі зберігання та передачі даних. А отже операційні перебої чи кібератаки стануть новим видом системного ризику.

Джерело: https://www.facebook.com/notes/658894564564346/

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України