Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Майже п’ять тисяч співробітників комерційних фінансових установ у країнах Європейського союзу заробили понад 1 млн євро за 2017 рік
21.03.2019

Відповідно до звіту Європейського банківського регулятора (EBA), кількість високооплачуваних спеціалістів (high earners) у європейських кредитних установах та інвестиційних компаніях зросла на 5,7% в річному вимірі до 4859 чоловік.

У цілому більше половини високооплачуваних фахівців працювало у інвестбанкінгу, ще 18% — у органах управління фінансових установ, а 10% — у сфері управління активами.

Дві третини таких клерків працюють у Великобританії, але у зв’язку з початком Brexit цей показник за 2017 рік зріс усього на 1%. Тоді як у Німеччині стало на 54% більше банківських співробітників з доходами понад 1 млн євро, у Італії — на 17%.

EBA збирає та оприлюднює дані про рівень та структуру винагород працівників підопічних установ відповідно до норм Директиви ЄС про вимоги до капіталу фінансових установ (CRD IV). Це зроблено для того, аби обмежити змінні виплати (бонуси та премії) для працівників, що мають суттєвий вплив на профіль ризику установи. Бонуси не можуть перевищувати два річних оклади таких співробітників (у разі якщо згоду на це дають акціонери).

У середньому по ЄС це співвідношення складало 101%, тобто змінні виплати приблизно дорівнювали фіксованим. Але аномалія виявилася у сфері управління активами — там показник зріс з 358% у 2016 році до 402% у 2017-му. Одне з можливих пояснень недотримання вимог про обмеження бонусів: фінустанови самі визначають, хто має суттєвий вплив на їхній профіль ризику. EBA у своєму звіті сумнівається у тому, що вимоги відповідного стандарту застосовуються коректно.

Тому недивно, що саме у сфері управління активами засвітився клерк, який має найвищий індивідуальний дохід за рік. Його сукупний дохід на такому місці роботи становив у 2017 році 41 млн євро. І ви напевне здогадалися, що заробив він їх у Великій Британії. Усього в галузі asset management в Євросоюзі банківським регулятором було ідентифіковано 510 high earners.


Джерело: https://www.facebook.com/603701146750355/posts/634968696956933

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України