Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішеннями Національного банку України
Зміна вагової структури індексу інфляції
19.02.2019

Експертна спільнота мало звернула увагу на зміну вагової структури індексу інфляції, який щорічно корегується Державною службою статистики України. Дарма. Адже це матиме серйозний вплив на офіційні показники індексу споживчих цін (ІСЦ).

Зі статтями витрат, чия вага найбільше змінилася при розрахунку ІСЦ за останній рік, можна ознайомитися на малюнку 1.

Найбільше зросла роль м’яса та м'ясопродуктів: якщо у 2018 році їх питома вага у структурі споживання громадян офіційно становила 9,26%, то тепер дорівнюватиме 10,37%. (В структурі споживання першої половини 2010-х частка м’яса перевищувала 12%.) Також суттєво зросла роль молока, сирів та яєць (з 5,42 до 6,09%), риби (з 2,52 до 2,92%), алкогольних напоїв (з 4,39 до 4,68%).

Водночас, до рекордного значення скоротилася питома вага газу. Якщо у структурі індексу 2012 року частка «блакитного пального» становила 2,22%, то 2018-го вона скоротилася до 1,73%, а тепер й годі становить 1,2%. Імовірно, суттєво викривили ситуацію субсидії, адже 2017 року отримувачами субсидійних програм в опалювальний період була кожна друга українська сім’я.

Другий слайд наочно демонструє найбільш динамічні вагові складові індексу інфляції за 2012/13-2019 роки. Судячи з даних Держстату, українці стали значно більше витрачати на транспорт (з 4,71 до 11,39%), на охорону здоров’я (з 3,64 до 6,51%) й водночас на алкоголь (з 2,48 до 4,68%) і тютюн (з 2,49 до 3,63%). Також у витратах людей стала більше питома вага технічного обладнання й затишку своїх осель (з 2,56% до 4,53%).

При цьому громадяни стали відносно менше витрачати на одяг і взуття (скорочення з 7,06 до 5,27%). А також на м'ясо і продукти з нього (з 11,85 до 10,37%). Нарешті питома вага витрат на житло, воду, електроенергію, газ та інші види пального скоротилися у відносному вимірі за 2012/13-2019 роки більше ніж вдвічі (з 11,44 до 4,87%).

У цілому в 2019 році на їжу припадатиме, за офіційними даними Держстату, 45,4% витрат сімей. Другою за величиною статтею витрат є транспорт (11,39%). Структура індексу-2019 вказана на малюнку 3.

Додамо, що ваги компонентів ІСЦ 2019 року ґрунтуються на структурі споживання домогосподарств за підсумком 2017-го.

Джерело: https://www.facebook.com/603701146750355/posts/619314711855665

Сайт експертних оцінок співробітників Національного банку України. Публікації не є офіційною позицією та рішенням Національного банку України